Groepen

Kleutergymnastiek

Deze les is bedoeld voor de allerkleinsten van de vereniging. Al vanaf 4 jaar kunnen de kleuters bij ons terecht. Kleuters hebben plezier in bewegen. Elke verhoging nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Bij kleutergymnastiek proberen wij aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter te voldoen. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over de kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees. Daarbij is gymnastiek goed voor de motorische ontwikkeling en biedt een goede basis voor alle sporten. De kleuters trainen 60 minuten per week.

Recreatiegymnastiek (gymkids en gymbasis)

Recreatiegymnastiek laat zien dat gymnastiek zoveel meer is dan alleen een beetje bewegen. Het gaat hierbij om het plezier in bewegen, de beleving, waarbij het sociale aspect juist een belangrijk gegeven is. De kinderen leren op een speelse manier om te gaan met de verschillende vormen van bewegen met gebruikmaking van de diverse toestellen. Ook het spelelement zal hier aan bod komen.
Vanaf de gymbasis en de gymkids is er de mogelijkheid om mee te doen aan regiowedstrijden en KNGU-wedstrijden. We bieden voor de kinderen die dat leuk vinden, zelfs een extra training aan.
De recreatiegym wordt aangeboden aan kinderen vanaf ongeveer 6 jaar; zij trainen 60 minuten per week. Daarnaast bieden we op maandag van 17.00 tot 18.00 uur een extra, gecombineerde gymnastiekles.

Gym+ groep

Gymnastiek in de gym+ groep is voor kinderen die iets meer kunnen met turnvormen. De gym+ wordt aangeboden aan de iets oudere kinderen, vanaf ongeveer 10 jaar. De groep traint 1½ uur per week. Daarnaast bieden we op maandag van 16.00 tot 17.00 uur een extra, gecombineerde gymnastiekles.

Turnen (selectie)

De jongens en meisjes die meer talent voor turnen blijken te hebben stromen door vanuit de gym+groep naar de selectie groepen. De trainster zal de kinderen benaderen die hiervoor in aanmerking komen. Voorkeur is dat de selectiegroepen in combinatie het de discipline springen wordt beoefend. De selectiegroepen doen mee aan bondswedstrijden welke georganiseerd worden door de KNGU. Op verschillende niveaus en leeftijden wordt geturnd voor een plaats op de Fries kampioenschappen of districtkampioenschappen (Friesland/Groningen/Drenthe). Selectieleden trainen 2 uren per week; in combinatie met het springen 3,5 uur per week. Daarnaast bieden we op maandag van 16.00 tot 17.00 uur een extra, gecombineerde gymnastiekles.

Springen

Wie kent dat fantastische gevoel niet van salto's springen op de minitrampoline of het gevoel te zweven door de lucht als je een sprong uitvoert over het springtoestel. Tijdens de les wordt veel gebruik gemaakt van de tumblingbaan. Springen is net als Acrogym een aparte discipline binnen de gymnastiek. Deze discipline kan zowel individueel als met een groep worden beoefend door jeugd, junioren en senioren. Vanuit de KNGU worden wedstrijden georganiseerd, maar daar doet deze groep helaas niet aan mee vanwege een tekort aan juryleden. De springgroep traint 1½ uur per week.

Acrogymnastiek

Deze tak van sport is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek, met elkaar verbonden door choreografie die je uitvoert op muziek. Om aan acro mee te kunnen doen moet je wel de basiselementen van het turnen beheersen. Voorkeur is dus dat discipline acro in combinatie met de discipline turnen wordt beoefend. Bij acro staat de samenwerking centraal en dat betekent dat je met een vaste partner (duo) of meerdere vaste partners (trio's) werkt. Wij adviseren eerst bij de trainers te informeren. De wedstrijden voor de
acrogymnastiek worden door de KNGU georganiseerd. De acrogroep traint 1½ uur per week.

Seniorengymnastiek

"De gebreken komen met de jaren" wordt vaak gezegd, maar dat ieder voor zich daar iets aan kan doen door gezond te leven en regelmatig te bewegen is iets wat geen betoog hoeft. De ouderen sporten een uur per week en het lesaanbod is zeer gevarieerd.

Volleybal

De vereniging biedt volleybal aan voor volwassenen. Zij nemen niet deel aan een competitie en hebben dan ook het recreatieve karakter voorop staan. Samen sporten op een gezellige manier. De volleyballers trainen twee uren per week.